rakushka: (Default)
[personal profile] rakushka
Originally via [livejournal.com profile] actr. Great article (albeit long), took me about two weeks to finally finish reading it. As someone who worked in the health insurance sector, I can confirm everything that he writes about as true. Depressing though, since I am not sure if any sort of solution is in sight....

Date: 2013-03-06 05:25 pm (UTC)
From: [identity profile] meshko.livejournal.com
Some of us still work in the health insurance sector...

Date: 2013-03-06 06:56 pm (UTC)
From: [identity profile] mamaracha.livejournal.com
sort of :).

Date: 2013-03-07 06:56 am (UTC)
From: [identity profile] motek.livejournal.com
Дочитала где-то до середины и я в шоке. :(
Я не ожидала что самыми мудаками (другого слова нет) в данной ситуации оказываются непосредственно больницы. Ну и их менеджеры главным образом.
А решение - какое может быть решение? Понятно что нужен контроль государства. Я не понимаю как в правовом государстве вообще может быть такой беспредел. Ан нет, вона даже судья присудил - оплатить весь счет за вычетом трубочек от инфузии, неважно что Медикер платит в 10 раз меньше за то же самое.

В принципе в статье есть кое-какие неточности, я думаю. Типа того что автор почему-то решил что лекарство (или имплантант) должно стоить производителю столько сколько стоит его произвести, и не учел годы ушедшие на его разработку (это я типа со своей колокольни уже говорю), так что то что Genentech продает его по той или иной цене может и оправданно (т.е. трудно доказать что нет), а вот почему больница выставляет пациенту счет в 4 раза больше за это лекарство это другое дело.

Date: 2013-03-07 02:43 pm (UTC)
From: [identity profile] mamaracha.livejournal.com
Львовна, ты до конца не дочитала. Автор так не считает, он потом пишет про лекарства конкретно. Сейчас практически во всех странах цены на лекарства регулируются государством, кроме как здесь, и Штаты субсидируют исследования для всего мира. А хули, спрашивается? Потом, автор показывает, что даже с субсидированными ценами, фарма компании зарабатывают неплохие бабки в Европе, но их профиты в Штатах конечно, просто зашкаливают, потому что здесь они могут сдирать сколько угодно (и они это делают). Там он приводит конкретные примеры того, как компании сдирают совершенно нереальные бабки за лекартва, и делают на них бешенный навар. У них profitability больше, чем у Эппла.

Date: 2013-03-07 07:02 pm (UTC)
From: [identity profile] motek.livejournal.com
Да, да, уже прочла эту часть. :) Впечатлилась - если у верхушки мед. центров зарплаты по 2 миллиона, то у фарм. компаний и все 10. Ниче так. Я всегда думала, что исследования и разработка это очень дорого, ну т.е. так оно и есть, но свой навар они значит имеют и немаленький. И все равно больницы впечатляют гораздо больше, ты уж извини, если затронула личное. :)) Фармы изобретают лекарства, а больницы большую часть времени занимаются хренью, лишь бы прибыль наварить. Так и по статье выходит. Особенно добила история с Seton Medical Center - это просто по ту сторону добра и зла.

Date: 2013-03-09 04:56 pm (UTC)
From: [identity profile] kruzo007.livejournal.com
Still reading. thanks for the link.
So what about the perpetual claim that it's the insurance companies that are evil?

BTW, thinking of investing into an Ambulance company :)

Date: 2013-03-10 04:50 pm (UTC)
From: [identity profile] mamaracha.livejournal.com
:)
The perception makes sense because the insurance company is the one that's denying your claim, not the hospital. Many people don't know that the reason why the insurance company is denying your claim is because your employer purchased crappy benefits for you, but most people's thinking doesn't go that far.
Nowadays, hospitals and physician groups are more evil, as described in the article, because they have more market power. Just to illustrate: If you recall, about two years ago there was a big stink when Tufts Health Plan wanted to drop all Partners hospitals (which include MGH, Brigham, etc.) from their network because they were too expensive, Tufts customers bitched, and Tufts relented. Partners has a huge market power in Boston, and no plans can drop them without serious consequences. Because if you live in Boston, your health plan better let you use the best hospitals, like MGH. Partners is a very good example of what's wrong with medical care in the US right now :).
I do think that having 30% administrative expense vs. 2% is kind of wrong, even though that 30% paid my salary for many years. Insurance companies have many programs that are supposed to reduce medical costs by providing "disease management" services for chronically ill patients, but whether there is any impact on costs remained to be seen (no matter what the insurance companies claim).

Date: 2013-03-10 05:35 pm (UTC)
From: [identity profile] mamaracha.livejournal.com
About ambulances - yeah, their charges are unreal. My husband calls them "the 2,000 dollar taxi ride" :).

Profile

rakushka: (Default)
rakushka

July 2015

S M T W T F S
   1234
567891011
12131415161718
19202122 232425
262728293031 

Most Popular Tags

Style Credit

Expand Cut Tags

No cut tags
Page generated Sep. 23rd, 2017 09:57 pm
Powered by Dreamwidth Studios